De ZZP’er en zijn administratie

De ZZP’er: piepkleine ondernemers maar een groot deel van het MKB

Met Ronteltap Belastingadvies richt ik mij met name – maar zeker niet exclusief! – op de micro ondernemer. Met micro ondernemer bedoel ik meestal de Zelfstandige Zonder Personeel, de bekende ZZP’er. De Kamer van Koophandel kent de ZZP’ers als een zeer grote groep geregistreerde ondernemers (1,2 miljoen volgens het CBS!) die deel uitmaakt van de groep ondernemers die een eenmanszaak hebben.

Het gehele jaar door zorg ik ervoor dat de boekhouding op orde en actueel is, elk kwartaal de aangifte btw nakijken en doorklikken naar de Belastingdienst en na afloop van het jaar de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Dat is de basis, maar gelukkig is het ondernemersleven niet zo rustig dus er komt van alles langs in een druk jaar. 

Zelf doen of een boekhouder/belastingadviseur inschakelen

Vele van de €1,2 ZZP’ers in Nederland zullen zelf hun boekhouding en aangiften omzet- en inkomstenbelasting doen. Als je geen digibeet bent, geduldig de informatie leest op de formulieren voor de aangifte van de belastingen en de pagina van Belastingdienst.nl, en, als belangstrijkste tip, je altijd de blauwe enveloppen niet op de stapel legt maar actie onderneemt, dan kan je heel ver komen.

Het voorgaande zal vooral zo zijn voor ZZP’ers die hun arbeid aanbieden en geen producten. Als je dan weinig verschillende, nationale klanten hebt en maar een paar kostenposten, dan kan je zelf veel doen. Niet foutloos, maar dat wordt ook niet van je verwacht.

Er zijn vele softwarepakketten die je daarbij helpen. Met verschillende slimme boekhoudpakketten die reclame maken dat ze ook eenvoudig te gebruiken zijn door ondernemers die niet goed waren in Economie II op de middelbare school (heet dat nog zo tegenwoordig?).

Uitbesteden en focus op je onderneming

Maar je bent op deze website beland, dus het ziet er naar uit dat je wel wat meer ondersteuning en advies wil. Misschien leidt dat administratieve gedoe teveel van je focus als ondernemer af – al kom je er nooit helemaal vanaf. Of misschien voelt het risico dat je het niet goed doet, niet prettig.

Want een ingediende aangifte omzetbelasting of een definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst betekent nog niet dat ze er goed naar gekeken hebben en dat er later geen vragen meer kunnen komen. Het leven is niet zonder risico’s en als ondernemer neem je er nog een aantal bij.

Sowieso is het voor een ZZP’er tijd om een boekhouder/belastingadviseur op te zoeken als het erg goed gaat met de onderneming: je groeit, krijgt meer klanten, misschien internationale klanten, je aangifte inkomstenbelasting wordt ingewikkelder, bijvoorbeeld door het gegroeide vermogen waar je wat mee doet en je bent een te groot deel van je werktijd bezig met de vele details van de administratie: je hebt back-up nodig!

Wel of geen ZZP’er zijn

Wat er bij de ondernemende ZZP’er specifiek speelt is natuurlijk de eerste vraag … of je wel ZZP’er bent. Want het is lang niet altijd duidelijk, ook niet voor je opdrachtgever, of je fiscaal misschien wel in dienst bent bij wat vanuit dat oogpunt dan je werkgever is.

Als je in dienst blijkt te zijn, krijg je een salarisstrook en ga je dus niet meer een factuur met btw versturen aan je opdrachtgever. En voor de inkomstenbelasting gelden je inkomsten dan als loon en niet meer als Winst Uit Onderneming (WUO). Dat betekent dat je op bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, sowieso geen recht hebt. En als je in dienst bent is een boekhouding niet meer nodig, misschien nog wel een digitaal huishoudboekje.

‘Den Haag’ probeert in het ZZP-dossier meer duidelijkheid te krijgen maar het is een politiek gevoelig dossier waarin de voortgang langzaam gaat; een demissionair kabinet helpt dan ook niet. Er is nieuwe wetgeving in de maak die enerzijds vooral een weergave is van wat de (EU-)rechter hier over gezegd heeft en anderzijds probeert een concrete grens te stellen aan de hand van het uurtarief.

Meestal is het wel duidelijk in welke categorie je valt maar omdat er geen harde criteria zijn, zijn er veel grensgevallen die je van twee kanten kan bekijken. In deze onduidelijke situatie is de overheid terecht terug houdend als het gaat om de handhaving, dus goed willenden kunnen met een gerust hart aan de slag.

Toeslagen: alert zijn

Dan nog even kort over de toeslagen voor de zorgkosten, kinderopvang en huur. Dat is niet specifiek voor de ZZP’er en meestal regelt de klant dit zelf, maar ik merk dat mensen zenuwachtig worden om toeslagen aan te vragen omdat ze bang zijn een flink bedrag terug te moeten betalen.

Vraag het wel aan als je recht hebt op het geld, dat geld wil je niet missen. Maar het is van belang goed in de gaten houden dat je op tijd wijzigingen in je situatie doorgeeft. Natuurlijk ten eerste voor de kinderopvang. Maar geef ook inkomenswijzigingen op tijd door voor de zorgtoeslag en wijzigingen in de huur voor de huurtoeslag.

Plan het controleren van de stand van zaken – komt de basis waarop de voorschotten zijn berekend nog wel overeen met de werkelijke situatie? – een paar keer in het jaar in je agenda.

Volgende stap

Op de pagina’s van mijn dienstverlening leg ik uit hoe ik de klant ondersteun en adviseer. Neem contact met me op als je een volgende stap wilt zetten en mijn dienstverlening je aanspreekt; ook als je er nog niet uit bent en even wil sparren als ondernemer.

Deel de post: